На 10 февруари имен ден празнуват Валентина, Валя, Валентин, Валери, Валерия, Вальо,

...
 На 10 февруари имен ден празнуват Валентина, Валя, Валентин, Валери, Валерия, Вальо,
Коментари Харесай

На 10 февруари имен ден празнуват: Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия

 

На 10 февруари имен ден празнуват Валентина, Валя, Валентин, Валери, Валерия, Вальо, Хараламп, Харалампи

 

Според православния календар Валентините имат имен ден на 10 февруари. Тогава се уважава св. мъченица Валентина и св. Харалампи.
10 февруари не се чества по този начин всеобщо и луксозно като св. Валентин – 14 февруари, само че пък отдадените знаят, че св. Харалампи е определен за настойник на пчеларите.
Затова този ден е изключително значим ден за тях. Тогава се носи мед за освещаване в църквата, с цел да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, по тази причина се пази за специфични случаи през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възвърне и да оздравее.
Наред с меда се пече и питка. Тя също се носи в черква за освещаване. След което осветената питка се раздава за здраве и благоденствие.
За страдание на всички влюбени православната св. Валентина няма специфична благословия за тях. Много малко хора знаят за този празник и го почитат, макар че е в православния календар.
Докато католическия св. Валентин българският народ и просвета го одобриха с отворени прегръдки и единствено за няколко години към този момент го имат за собствен.
Още от началото на февруари магазините се обсипват с всевъзможни плюшени сърчица, мечета и валентинки, местата в заведенията се резервират за заветната дата. Всички отдалече се подготвят за празника и всички са удовлетворени. Дори св. Трифон Зарезан няма нищо срещу наред с виното да се лее и обич.
Днес съвсем всяка тийнейджърка знае кой е св. Валентин, какво е неговото житие и за какво се чества по този начин всеобщо този празник. Всяка госпожица се надява да получи любовен подарък от обичания. Всяка жена мечтае да бъде почитана, уважавана и обичана.
Посланието за обич на католическия св. Валентин е толкоз мощно и магнетично, че не може да се всмуква и да се придвижи даже и 4 дни по рано и да се чества по православния календар.
Но пък е хубаво, изключително за феновете на меда, да знаят, че 10 февруари е меденият ден в годината. А всички споделят, че любовта е сладка като мед. За страдание множеството от българските празници са свързани единствено с вървене на черква и месене на питки, малко са тези, на които се вършат карнавали, надпявания, надбягвания и надсвирвания, в които може да се включи всеки и да усети магията на този ден.
Но пък колкото повече празници, толкоз повече наслада. А Валентините пък се радват на привилегията да имат два именни дни в една седмица.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР